Even leek het grote event ‘De dag van de duurzaamheid’ op 10 oktober in de Malietoren van VNO-NCW en MKB-Nederland verstoord te worden door acties van Extinction Rebellion. Maar haar kritiek dat het bedrijfsleven de verduurzaming traineert, werd overtuigend weerlegd toen allerlei deelnemers aan de conferentie jonge groene groeiers concrete hulp aanboden bij het opschalen van hun bedrijf. Natuurlijk zijn het kleine stapjes in de complexe systeemverandering die we nodig hebben tegen de klimaatverandering. Maar ze worden gezet! De hoop, het ondernemerslef en het verlangen naar veel meer samenwerking, waren op 10 oktober bemoedigende inspiratiebronnen op weg naar een betere wereld.
Het belang van het netwerk Groene Groeiers werd door Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, onderstreept in de overvolle Grote Zaal in de Malietoren. Ze legde aan ruim 150 ondernemers en vertegenwoordigers van brancheorganisaties en overheden uit dat het netwerk grote bedrijven in contact brengt met start- en scale-ups. Die kunnen zo opschalen en een businesscase van hun product maken. “Er komt veel energie vrij als ondernemers samenwerken aan duurzaamheid.” De resultaten daarvan in de vorm van groene concepten, technologieën en producten zijn goed voor het klimaat, de economie en de werkgelegenheid. Ook lenen zij zich goed voor de export naar het buitenland. En die is weer goed voor ons nationale verdienvermogen.
Met een denkbeeldige vette knipoog maakte Thijssen de opmerking dat de nieuwe ministerienaam ‘Klimaat en groene groei’ toch maar mooi was afgekeken van ons netwerk Groene Groeiers dat al jaren met succes draait.
Marc Houweling
Groene groeier Marc Houweling was ook een van de sprekers tijdens het plenaire deel. Zijn verhaal laat zien dat je met moed en doorzettingsvermogen koploper kunt zijn in circulair ondernemen. Waar de overheid, gebonden aan verouderde wet- en regelgeving, hindernissen opwerpt, helpen ondernemers in de keten elkaar die hindernissen te nemen. Lees meer over Houweling.
Wilde ideeën
In twee workshops mochten zes groene groeiers met jonge bedrijven hun wilde idee – of tewel innovatieve product of dienst pitchen. De circa 35 deelnemers (per workshop) gaven daarop concrete adviezen om op te schalen. Sommigen kwamen zelfs met een zakelijk aanbod over de brug.
De pitchers waren:
Robert Heemskerk van Natural Bulbs, handelaar in biologisch geteelde bloembollen
Vincent van den Ende van Human Material Loop, producent van textiel gemaakt van mensenhaar
Sebastiaan Hetterschijt van Bakkersgrondstof, brengt oud brood als grondstof terug naar bakkerijen
Hoor hier zijn pitch (7,5 min.)
Lars Gierveld van Kumasi Drinks, produceert limonade van het vruchtvlees van cacaobonen
Lees hier het interview
Hoor hier zijn pitch (7 min.)
Marcel Kleizen van Boxo, handelt in herbruikbare verpakkingen voor de Bol.coms van deze wereld.
Hoor hier zijn pitch (4 min.)
Kees de Jong van Mobi Muschroom. Zet bij boeren mobiele containers neer voor het kweken van shitake
Hoor hier zijn pitch (5 min.)
Matches
Tijdens de twee workshops werden er veel matches gemaakt. Zo wilde Job Boodt, werkzaam voor het Museon-Omniversum, een afspraak maken met Vincent van den Ende. Zijn museum had al eens een hondenriem van mensenhaar tentoongesteld. Nu is hij met de verbouwing van een zaal bezig en geïnteresseerd in de isolatieplaten van mensenhaar.
Vincent van den Ende wilde op zijn beurt een afspraak met Marcel Kleizen. De verpakkingen met statiegeld lijken hem geschikt voor het vervoer van het haar dat hij verzamelt bij kapperszaken.
Dagvoorzitter Harm Edens haalden bij de afsluiting van het event deze drie groene groeiers op het podium. De gemaakte matches tussen hen was alle reden om het glas te heffen. “Want als we elkaar vastpakken en durven fundamentele stappen te zetten naar de nieuwe wereld, kunnen de donkere wolken – die nu toch echt boven ons hangen – wegdrijven”, aldus Edens.