Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Groene groeier helpt boeren West-Afrika aan leefbaar inkomen

Kumasi Drinks: sappig verhaal met serieuze impact

Tekst: Hans Oerlemans

Binnen vijf jaar van een wild idee naar de schappen van Hema en Albert Heijn. Lars Gierveld en zijn compagnons maakten een droomstart met Kumasi Drinks, frisdrank van het vruchtvlees van cacaofruit. Een sapje met grote impact.

Wat drink je als een blikje Kumasi koopt?
Lars:
“Het begint bij kleine boeren in Ghana en Ivoorkust. Ze staan aan het begin van de internationale cacaoketen. In elke vrucht die zo oogsten, zitten twintig bonen met daaromheen veel vruchtvlees. Alleen de bonen hebben waarde, met het vruchtvlees wordt niks gedaan. We hebben uitgevonden dat het een perfecte basis is voor frisdrank. Het kan de boeren tot 30 procent extra inkomen opleveren.”

Jij was journalist en nu ben je ondernemer. Wat is er gebeurd?
‘‘Ik maakte in Ghana een documentaire voor RTL/Videoland over de cacaoteelt. De boeren verdienen veel te weinig om van rond te komen. Ze zijn overgeleverd aan de wereldhandel waar de laagste prijs telt en dat is geen eerlijke prijs. Ik wilde niet weer alleen maar vertellen over uitbuiting, kinderarbeid en ontbossing, maar samen met de boeren kijken hoe het beter kan. Hoe kunnen zij meer waarde halen uit hun oogst.

De oplossing zit in het vruchtvlees. Tijdens het draaien van de documentaire zijn we samen met de lokale gemeenschap aan het werk gegaan om er frisdrank van te maken. Dat werd de belangrijkste verhaallijn. Ik raakte ervan overtuigd dat dit een nieuw verdienmodel voor duizenden boeren kan worden. De logica van het concept klopt: meer waarde creëren aan het begin van de keten.

De documentaire ging in 2020 in première en maakte veel los. Er kwamen meteen al bestellingen binnen, terwijl we nog maar een heel kleine supplychain hadden. Albert Heijn benaderde ons! De omgekeerde wereld voor een startup. Ik heb twee compagnons met businesservaring gevonden: Linda Klunder en Rogiér Power. Samen besloten we dit avontuur aan te gaan. Met steun van RVO en Rabobank lukte het in recordtijd een productielijn op te zetten.’’

Wat is de stand van zaken nu in Afrika en in Europa?
‘‘We nemen van 500 boeren vruchtvlees af, persen het ter plekke en pasteuriseren het sap. Dat moet snel na de oogst gebeuren. Vervolgens wordt het naar Europa verscheept en gebotteld in flesjes en blikjes. We zijn op 1.200 plekken verkrijgbaar in de retail en horeca, ook bij Hema in België en Frankrijk. Sinds kort liggen we in dertig supermarkten in Portugal.’’

Groene groeier helpt boeren West-Afrika aan leefbaar inkomen