Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Matches tussen De Meeuw en groene groeiers op de Provada

Bouwbedrijf De Meeuw uit Oirschot steekt met kop en schouders uit boven het duurzame gemiddelde in de bouwsector. In zijn tak van sport – modulaire en flexibele bouw – weet het bedrijf het grondstofgebruik en de CO2-uitstoot flink terug te brengen. De Meeuw is koploper in circulaire productie. Toch is manager director Jozien van de Linde nog niet tevreden. De ambitie is 100 procent circulair, hoe eerder hoe liever. Drie specifieke uitdagingen die daarmee gepaard gaan, licht De Meeuws innovatiemanager Martijn Vriethoff op 16 juni toe in de stand van De Meeuw op de Provada, tijdens de matchmakingbijeenkomst van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland.

Uitdagingen

  1. Pir en pur, dat onder meer gebruikt wordt voor het dichten van kieren en het maken van platen, kun je niet recyclen. “Dat wil je niet in je gebouwen hebben”, zegt Vriethoff stellig. “Zijn er alternatieven?”
  2. Zijn er circulaire gevelwanden, alternatieven voor beton en hout?
  3. Hoe krijg je beton klimaatneutraal?

Oplossingen
Drie groene groeiers presenteren hun oplossingen.

  1. Harry van Dam van Insus bouwt een fabriek in Almere die in september opengaat en een milieuvriendelijk alternatief voor pir en pur produceert. Zonder PU.
  2. Stefan Schoegje van Save Plastics maakt van plastic afval producten en gaat de uitdaging van een mooie plastic gevelwand graag aan.
  3. Gert van Oort van BioBound kan betonpuin recyclen tot hoogwaardige betongranulaat.

De drie groene groeiers pareren de kritische vragen van Vriethoff glansrijk. De innovatiemanager is onder de indruk en zal de drie bedrijven op korte termijn een bezoek brengen. Kansrijke business cases lijken in de maak.

Matches tussen De Meeuw en groene groeiers op de Provada