Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Toosten op én met bio-Tulpenbollen

Is er een businesscase voor duurzame bollenteelt? Ja, zeggen twee ondernemers uit de Bollenstreek, tevens lid van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland.  Robert Heemskerk heeft een succesvolle webshop voor biologisch geteelde bloembollen. Joris Putman is producent van een ‘circulaire’ wodka op basis van tulpenbollen. Ze maakten onlangs kennis met elkaar op het Innovatiefestival Noord-Holland.

Natural Bulbs
Sinds Robert Heemskerk in 2014 de webshop Natural Bulbs overnam, is de omzet jaarlijks verdubbeld tot circa 1 miljoen euro in 2021. Vanuit de thuisbasis in Hillegom levert hij aan 20.000 klanten in binnen- en buitenland. “We zijn een afzetkanaal voor kwekers die de overstap maken naar biologische teelt. Ze bewijzen dat je topkwaliteit bollen kunt telen zonder kunstmest en pesticiden en met zorg voor de bodem. Biobollen zijn puur natuur. Wereldwijd is er groeiende belangstelling voor. Ik voorzie dat onze omzet nog wel een aantal keer over de kop zal gaan.”

Maar ook al wordt het biologische segment vier keer zo groot, dan blijft het nog maar een fractie van de totale bollenmarkt. Waarom blijft de sector zo ver achter? Robert: “Kwekers denken dat ze zonder kunstmest en gif niet rendabel kunnen produceren en consumenten staan er niet bij stil hoe groot de milieu-impact van de bollenteelt is. De keten die ertussen zit, laat zich alleen sturen door de vraag uit de markt. Zo blijft alles bij het oude.”

Toch ziet Robert langzaam een verschuiving. “Kijk bijvoorbeeld naar het inkoopbeleid van gemeenten. Ze willen steeds vaker alleen nog in zee met bedrijven die duurzaam werken. Dat geldt ook bij het onderhoud van openbaar groen. Hoveniers kunnen laten zien dat je met schone biobollen net zulke mooie plantsoenen maakt. Misschien liggen de kosten wel iets hoger, maar bij de gangbare teelt worden de indirecte kosten van de milieubelasting niet meegerekend. Als je hier true pricing op toepast, dan komen er heel andere prijzen uit.”

Clusius Craft Distillers
Joris Putman en zijn compagnon Bart Bouter hebben Nederland Tulpenland verrijkt met een compleet nieuwe dimensie. In hun ambachtelijke distilleerderij in Katwijk maken ze wodka op basis van biologisch geteelde bloembollen. De smaak is zo verfijnd en uniek dat sterrenrestaurants als de Librije en Parkheuvel tot de eerste klanten behoorden.

Clusius Craft Distillers werkt samen met biologische bollentelers. “De tulpenbollen die wij inkopen, hebben een afwijkende maat of zijn om een andere reden overtollig,” legt Joris uit. “Ze zouden anders grotendeels als reststroom in een biovergister eindigen, terwijl het gewoon gezonde bollen zijn. Na het distilleren blijft er een dikke brij over die een lokale veehouder bij ons ophaalt en als vezelrijke bijvoeding aan zijn koeien geeft. Zo voorkomen wij restromen en zonder dat we zelf afval produceren. Dat mag je behoorlijk circulair noemen.  En als eindproduct is er een heerlijke Hollandse wodka.”

Dutch Tulip Vodka vindt zijn weg via webshops naar particulieren, giftshops en de horeca. De verkoop stagneerde in de coronajaren toen de horeca dicht was en toeristen wegbleven. “Als startup moet je daarna feitelijk helemaal opnieuw beginnen met je merk opbouwen. We hebben de lockdown-tijd gebruikt om het productieproces en de kwaliteit verder te verbeteren. De reacties op de vernieuwde smaak zijn ontzettend goed. We gaan met nieuwe energie onze wodka promoten.”

Innovatiefestival Noord-Holland
Tijdens het Innovatiefestival Noord-Holland op 27 oktober 2022 in Haarlem ontmoetten de twee groene groeiers elkaar. Robert Heemskerk: “De tulpenwodka is voor mij een heel verrassende afslag die je kunt nemen met biobollen. Het genereert positieve aandacht voor de biologische teelt en dat is ook waar wij mee bezig zijn. Ik ben in gesprek met Joris om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Joris Putman sluit zich daar graag bij aan. “We zitten natuurlijk in een andere branche, maar onze missie is dezelfde: mensen bewust maken van de milieubelasting van de huidige bollenteelt en laten zien dat er een business case is voor de biologische teelt.”

Clusius Craft Distillers
joris@clusiuscraftdistillers.com
www.clusiuscraftdistillers.com

Natural Bulbs 
smile@naturalbulbs.nl
www.naturalbulbs.nl

Toosten op én met bio-Tulpenbollen