Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Shell Impact Fund staat open voor nieuwe inschrijvingen startups

Gezocht: Groene Groeiers voor sociaal-inclusieve energietransitie

Bij vier startups was het onlangs feest. Uit zeventig aanmeldingen heeft Shell Impact Fund hen uitgekozen voor deelname aan de investeringsportefeuille. Ze krijgen subsidie, begeleiding en netwerktoegang om hun innovatie verder te ontwikkelen. Afgelopen voorjaar maakte Shell al een eerste serie deelnemingen bekend. Het fonds wil de energietransitie bereikbaar maken voor huishoudens met lage inkomens en kleine bedrijven.

Door Hans Oerlemans

Het jongste viertal dat mag deelnemen aan de investeringsportefeuille van Shell:

• EnergieWending helpt bewoners in Amsterdam-west met maatregelen in huis om energie te besparen en met advies over energiezuiniger wonen.
• KlimaShift biedt het mkb een beheerplatform om het energieverbruik te monitoren en bij te stellen om zo kosten en energie te besparen.
• GEHECO uit Delft maakt de installatie van warmtepompen die draaien op bodemwarmte bij particulieren aanzienlijk eenvoudiger en daarmee goedkoper.

Nummer vier is Homii uit Amsterdam met een applicatie om te voorkomen dat huurders onverwacht hoge naheffingen krijgen voor hun energieverbruik. Het gaat hier om huurders van appartementen met blokverwarming. Ze betalen een voorschot en krijgen jaarlijks een eindafrekening. Tussentijds hadden zij tot nu toe geen enkel zicht op de kosten. En daarom ook geen prikkel om op warmte te besparen. Een hoge naheffing brengt huurders met precaire financiën in de problemen.

Op het Homii-dashboard kunnen woningcorporaties permanent het warmteverbruik van alle bewoners individueel bijhouden. En hen waarschuwen als de stookkosten hoger liggen dan bij andere huurders in vergelijkbare woningen. Bewoners hebben ook zelf permanent toegang tot de gegevens. Ze kunnen proberen hun verbruik te beperken en eventueel geld opzij leggen voor de naheffing. Inmiddels werken tien corporaties met de applicatie, waaronder grote sociale verhuurders als de Alliantie en Ymere.

Anne Schreuder, directeur Maatschappelijke Impact bij Shell maakte de nieuwe deelnemingen bekend. “Veruit de meeste van de zeventig aanmeldingen zijn tot nu toe technische innovaties,” vertelt ze. “Uiterst nuttig voor de energietransitie, maar Shell Impact Fund zou ook graag ideeën voor sociale en financiële innovaties ontvangen. En dan vooral gericht op huishoudens met lage inkomens en kleine bedrijven. Voor ons is een belangrijk criterium dat de doelgroep zelf betrokken wordt bij de ontwikkeling. Als bewoners in een vroeg stadium al feedback kunnen geven, sluit het product beter aan bij hun behoefte.”

“We komen graag in contact met startende ondernemers die op dit terrein actief zijn. Meld je aan op onze website. Regelmatig nodigen we start- en scale-ups uit voor een verkennend gesprek. Zelfs als blijkt dat je niet of nog niet aan de criteria van het fonds voldoet, dan kunnen we je mogelijk ondersteunen via andere programma’s.”

Zeven miljoen euro
Shell Nederland heeft zeven miljoen euro bestemd voor Shell Impact Fund. De financiële steun aan startups bestaat uit maximaal 100.000 euro subsidie, een converteerbare lening of een investering in aandelen tot maximaal 500.000 euro. Na de subsidie kan mogelijk op een later moment een participatie volgen. Alle revenuen vloeien terug in het fonds, aandeelhouder Shell ontvangt 0% rendement.

De sociale impact voor de doelgroep lage inkomens wordt afgemeten aan criteria als: daling energiekosten, daling energieverbruik, overstap naar betaalbare schone energie en/of schone mobiliteit. De innovaties moeten schaalbaar en breed toepasbaar zijn.

Shell Impact Fund
www.shell.nl/impactfund

Voor meer informatie:
Claire.rutteman@shell.com

Shell Impact Fund staat open voor nieuwe inschrijvingen startups