Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Podcast zet aan tot recyclen afgedankt rubber uit schepen

Nog geen groene groeier? Meld je kosteloos aan op: Zo word je Groene Groeier – Groene Groeiers

De rubberen afsluitringen van Aegir Marine worden in Antwerpen verbrand. Directeur Ruud Muis wil 10 ton op jaarbasis graag hoogwaardig recyclen. Hij legt de uitdaging neer in de 18-de podcast van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland.

Podcast (46.35 min)

Wilde Idee (6.31 min)

AEGIR-marine is een internationaal opererend bedrijf,  gespecialiseerd in afdichtingen in schepen. De 180 medewerkers zijn te vinden op scheepswerven wereldwijd. Het hoofdkantoor staat in Wijk aan Duurstede.

Jaarlijks heeft het bedrijf 10 ton rubber afval. Dit is een deel restproduct dat vrijkomt bij de productie en een deel versleten ringen die bij reparatie worden vervangen. Op dit moment wordt dit afval verbrandt in Antwerpen. Directeur Ruud Muis is op zoek naar bedrijven die het als grondstof kunnen gebruiken.

Zowel Black Bear Carbon uit Limburg als New Born Rubber uit Groningen zijn gespecialiseerd in het verwerken van afgedankt rubber voor nieuwe toepassingen. Beide bedrijven willen opschalen en hebben plannen voor de bouw van een fabriek. CEO Victor Vreeken van Black Bear Carbon en projectleider Remco van Leeuwen zijn geïnteresseerd in het ‘afval’ van Aegir Marine. Wel geven zij aan dat uitgebreid testen onder verschillende condities noodzakelijk is en een kostbare aangelegenheid. De ringen die bijvoorbeeld olieleidingen hebben afgesloten, zullen vervuild zijn. Hoe haal je de olieresten daaruit? Ruud Muis staat open voor de testen. “Ons bedrijf investeert permanent in R & D. We snappen dat dit wat kost!”

Wilde idee
Leon Haines, een van de twee oprichters van Reefy, licht in 1 minuut zijn product toe: natuur-inclusieve kustverdedigingsblokken die de biodiversiteit onder water bevorderen. De studiogasten geven hem daarna advies om zijn wilde idee verder te brengen. Reefy was genomineerd voor de Rotterdamse Nieuwe Heldenprijs.

Gedeputeerde
Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland vertelt aan het begin van de podcast hoe zij de ontwikkeling naar een circulaire maritieme sector ondersteunt. Ze wijst onder meer op Plant One, een locatie in de Rotterdamse haven waar start ups kunnen testen.  De provincie is bovendien aandeelhouder van IQ (Innovation Quarter), de ontwikkelingsmaatschappij die investeert in innovatieve ontwikkelingen. Baljeu doet een oproep aan alle ondernemers: “Kijk verder dan je eigen sector voor grondstoffen en componenten!”

Podcast zet aan tot recyclen afgedankt rubber uit schepen