Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Match: PATS maakt korte metten met motten

Rupsen zijn de pest voor gerbera’s, chrysanten en veel andere teelten. Ze vreten het blad en de knoppen aan, zozeer dat bloemen verloren gaan. Beter nog dan rupsen bestrijden is de motten uitschakelen nog voordat ze kunnen paren en eitjes leggen. Maar hoe doe je dat duurzaam, effectief en zonder nevenschade voor natuur en milieu?

Door Hans Oerlemans

Het antwoord komt uit Delft. Groene Groeier PATS Indoor Drone Solutions is een spin-off van de TU Delft, opgericht door de broers Sjoerd en Bram Tijmons en Kevin van Hecke. Ze werken aan minidrones die als een vleermuis op plaaginsecten jagen. ‘Mottenconfetti’ is wat er overblijft, volgens Bram. Op een aantal locaties in het Westland staan proefopstellingen om het systeem uit te testen.

Tien seconden
Hoe werkt het? Bram: ‘Het concept is in wezen heel simpel. We installeren een basisstation met een camera om het ‘luchtruim’ in de kas te scannen op insecten. Zodra een schadelijk insect in beeld komt, wordt razendsnel een minidrone gelanceerd om er achteraan te gaan. Hij verpulvert het beest met zijn propellers en keert terug naar het lanceerplatform om op te laden voor de volgende missie. De hele operatie duurt nog geen tien seconden. De drone past in een handpalm en weegt amper vijfentwintig gram.’

Zo simpel als het klinkt, zo complex is het om de hard- en software van het systeem te ontwikkelen. De eerste testen met een prototype waren succesvol. ‘Onze drone haalt daadwerkelijk motten uit de lucht, terwijl die beestjes toch heel snel en uiterst wendbaar zijn. Nu is het zaak de jaagtechniek verder te verfijnen. Elk type mot heeft zijn eigen vlieggedrag.’

PATS zit inmiddels in de proof of conceptfase. Het team bestaat nu uit vier technici, een bedrijfskundige en stagiaires van onder meer TU Delft, Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. De match met de studenten van de Hoge Scholen is binnen het netwerk Groene Groeiers gemaakt.  Met  250.000 euro is het investeringsfonds UNIIQ een van de grotere financiers (opgericht door Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter). Tot de launching customersbehoort Koppert Cress, eigenaar Rob Baan is ambassadeur van het netwerk Groene Groeiers.

Mechanische verdelging is een duurzaam alternatief voor insecticiden die schadelijk zijn voor natuur en milieu. Biologische bestrijding met sluipwespen blijkt niet voldoende effectief. Maar hoe diervriendelijk is PATS? ‘Onze drone doet niet veel anders dan wat vleermuizen doen. We bootsen de natuur na. Dit is veruit de meest duurzame methode om plaaginsecten te bestrijden. Zodra de installatie is geïnstalleerd, kost het ook nog maar weinig energie.’

Science fiction
Als het aan Bram ligt, hoeft er op termijn geen kweker meer wakker te liggen van een motten- en rupsenplaag. Als het Westland slaapt, houden geheel autonoom drones de wacht en zorgen dat de kassen motvrij blijven. Voorlopig is dit nog science fiction, maar alle benodigde techniek bestaat al wel. Het is een kwestie van eindeloos testen, kinderziektes oplossen en componenten op elkaar afstemmen. Eind 2020 moet honderd hectare onder surveillance staan van PATS.

www.pats-drones.com

Meer weten over PATS Indoor Drone Solutions? Tijdens CollegeTour 2020 vertelt Bram je alle ins en outs over gewasbescherming middels autonoom aangestuurde pocket drones.

Match: PATS maakt korte metten met motten