Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Match: Paprika's van Rainbow naar Bonda

Kringloopbedrijfsvoering, cirkels sluiten, gebruikmaken van je reststromen; de AGF-sector is er bij uitstek één met grote circulaire uitdagingen. Rainbow Kleinpak, dienstverlener verpakken, sorteren en logistiek, vond een duurzame bestemming voor haar reststromen paprika en hoopt daarmee een voorbeeld te zijn. “Circulair is de weg voorwaarts. Daar hoort iedereen zijn steentje aan bij te dragen.”

Tekst: Jelle van der Meulen

De reststromen paprika die voorheen op de composthoop belandden waren Edwin Kester, directeur Techniek & Innovatie bij Rainbow Kleinpak, een doorn in het oog. “Wees zuinig op wat je hebt; als tuinderszoon ben ik grootgebracht met die gedachte,” vertelt Kester. “Wij wilden daarom iets nuttigs doen met onze reststromen, maar wisten niet direct hoe of wat. Dus heb ik een simpele vraag gesteld: wie kan mij helpen? Dan ga je samenwerken en wordt zo’n vraagstuk ineens hartstikke leuk en interessant.”

Voorbij de eigen muren
Aanvankelijk was het niet eenvoudig een goede bestemming te vinden voor de paprikaresten. De stromen waren voor verschillende partijen namelijk simpelweg te groot. “Het is een aardige wereldreis geworden,” lacht Kester. “Je wil iets nuttigs doen, maar het moet natuurlijk ook passen en rendabel zijn. Dat samen laten gaan, is soms eventjes een uitdaging.”

In Bonda, een producent van veevoeder en lid van het Groene Groeiers netwerk, werd uiteindelijk een partner gevonden. Het zoekproces leverde bovendien meer op dan verwacht. “In dat hele proces kom je weer allerlei andere partijen tegen die bezig zijn met circulair ondernemen en allerlei ideeën hebben,” legt Kester uit. “Zo zijn we in gesprek gekomen met snijderijen, die ineens ook een deel van de reststroom wilden overnemen. Zo gaat het circulaire balletje wel rollen, en gaat de boodschap ook voorbij de muren van Rainbow Kleinpak.”

Elkaar inspireren
Geen enkel bedrijf heeft namelijk de duurzame wijsheid in pacht. “Als ik denk dat ik alles weet, ga ik zaken en ontwikkelingen missen,” weet Kester. “Juist daarom hebben wij ook ontzettend veel gehad aan het Groene Groeiers netwerk. Dat bracht ons in contact met mogelijke partners, zorgde dat iemand van de provincie Zuid-Holland langs kwam. Die openheid en die bereidheid samen te werken geven een enorme draai aan het wiel dat de circulaire economie is.”

Momenteel weten ondernemers wellicht nog niet welke circulaire mogelijkheden en kansen er liggen. De intentie is er in ieder geval wel, weet Kester. “Iedereen wil of moet ermee aan de slag en daarbij wil iedereen elkaar ook helpen. De Groene Groeiers vormen een enorm netwerk. Maak daar gebruik van!”

Nieuwe dingen proberen, impact maken en die kennis weer doorgeven; daar draait het volgens Kester om. “Ik wil mijn “zuinige” tuindersmentaliteit doorgeven aan mijn kinderen en ook in bredere zin het goede voorbeeld geven,” zegt Kester. “Als we met z’n allen proberen het goede voorbeeld te geven, blijft er uiteindelijk niemand meer over om te volgen.”

Match: Paprika's van Rainbow naar Bonda