Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Groene groeiers helpen PLUS Retail bij terugdringen plastic afval

“Het is een enorme puzzel”, zegt Marlijn Simons-Somhorst, manager Corporate Communicatie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij PLUS Retail, over het terugdringen van de plastic verpakkingen in de supermarkt. De coöperatieve foodretailorganisatie, met een landelijk netwerk van 550 winkels, kent een marktaandeel van 10,5 procent en is daarmee de derde servicesupermarkt van Nederland. Elke winkel wordt door een ondernemer gerund. Die wil ook graag de berg plastic afval in zijn winkel terugdringen, maar is tevens verantwoordelijk voor veilig transport en voedselhoudbaarheid. En daarvoor heeft plastic een belangrijke functie. Gelukkig zijn er groene groeiers met innovatieve oplossingen.

Beluister de gehele podcast van het netwerk Groene Groeiers en de provincie Zuid-Holland. (47.39)
Het Wilde Idee | Het Grondstoffenbos voor de kerstbomen (3.46)
Gedeputeerde Meindert Stolk legt uit hoe de provincie Zuid-Holland helpt (10.52)

Billie Cup
PLUS Retail vindt dat de supermarkten ook een sociale verantwoordelijkheid hebben. Daarom is er in elke winkel een koffiehoek en kunnen de klanten gratis koffie krijgen. Vooral oudere mensen, die soms dagen achtereen niemand zien, is dit een uitkomst. “Je ziet dat mensen even met elkaar een praatje maken. Dat contact is heel waardevol”, legt Simons uit. “Maar nu wordt er binnenkort een Europese richtlijn van kracht die het gebruik van ‘single use plastics’ aan banden legt. Dat betekent dat wij de plastic koffiebekertjes niet meer mogen gebruiken. Ook de papieren bekertjes niet, want daarin zit een laagje plastic.”

Vanessa Debruyne, mede-oprichter van Billie Cup, heeft de oplossing. “Wij bieden leuke bekers aan, al op 350 locaties in Nederland en België. Je betaalt 1 euro borg voor de beker. Lever je de beker na gebruik op een van onze locaties in, dan krijg je de 1 euro terug. Wij halen de bekers op en wassen ze af. Ik kan me voorstellen dat je in een supermarkt de beker bij de kassa weer inlevert.”

Simons vindt de dienst zodanig interessant dat zij graag samenwerking wil verkennen. “Er is een match’, roept radiopresentator Glenn van der Burg enthousiast.

DOPS
Wiebe Pronker, mede-oprichter van DOPS Recycling Technologies, heeft een geavanceerde installatie ontwikkeld voor de verwerking van alle soorten plastic afval. Met hulp van de provincie Zuid-Holland en Innovation Quarter werkt hij aan een laboratorium-opstelling en daarna aan een pilot en demo. Hij pleit ervoor om op elk parkeerterrein van een supermarkt een installatie neer te zetten. Consumenten kunnen dan hun plastic afval hierin gooien. De installatie stoot geen CO2-uit, produceert bij de verwerking van het plastic gas en koolstof die de chemische industrie wil afnemen. En vaste stoffen, zoals glas of metaal, blijven over en zijn makkelijk te scheiden en te hergebruiken.

Simons klinkt bezorgd bij het voorstel om op elk parkeerterrein een installatie te plaatsen. De technologie moet uiteindelijk nog bewezen worden en er staan al zoveel afvalbakken bij de supermarkten. Neemt niet weg dat de installatie ‘veelbelovend’ klinkt.

Grondstoffenbos
Marianne Vollebergh, mede-oprichter van Het Grondstoffenbos heeft onder meer met de gemeente Den Haag  een deal gesloten. Dit jaar zullen 20.000 kerstbomen niet op de brandstapels van Oud & Nieuw belanden, maar door haar bedrijf worden verwerkt tot compost. Als de radiopresentator vraagt of de compostzakken in de schappen van de PLUS-winkels mogen liggen, belooft Simons dit voor te stellen aan de inkopers van PLUS Retail.

 

 

Groene groeiers helpen PLUS Retail bij terugdringen plastic afval