Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Groene groeiers helpen Eneco aan warmte-energie

Energiebedrijf Eneco wil met warmte meer woonhuizen van energie voorzien. Daarbij komen een paar uitdagingen om de hoek kijken, zoals:
1. tijdige aanleg van kwalitatief hoogwaardige warmtenetten,
2. voldoende warmtebronnen in de buurt van warmtenetten,
3. warmteopslag zonder warmteverlies.
In de elfde radio-uitzending van de Groene Groeiers licht Jinny Moe Soe Let, Eneco’s city manager Warmte voor Den Haag en omstreken, de uitdagingen toe. Zij vertelt dat al in 1923 het energiebedrijf in Utrecht warmte aan een net leverde voor het verwarmen van huizen.

Groene groeier Sander Wapperon, mede-eigenaar van het bedrijf De Warmte, produceert een installatie die warmte uit afvoerwater haalt. Dit bespaart de woningbezitter 40 procent aan gasverbruik. De oplossing is echter niet voor alle typen huizen geschikt. Dat is voor Eneco geen punt. “We hebben alle oplossingen nodig om de huizen van het gas af te krijgen. Ik ga graag met Sander het gesprek aan om samenwerking te verkennen”, aldus Moe Soe Let.

Groene groeier Paul Mignot, eigenaar van With the Grid, werkt al met Eneco samen. Hij heeft slimme sensoren en software die realtime de conditie van warmtenetten kunnen meten. Graafschade  of lekkages worden direct gedetecteerd. “Met ‘With the Grid’ kunnen we de kwaliteit van de warmtenetten verhogen”, zegt Moe Soe Let. “Het leidt tot efficiënt beheer tegen lagere kosten. Dat is ook duurzaam.”

De provincie Zuid-Holland, die de radio-uitzending financieel mogelijk maakt, speelt graag een coördinerende rol in de ruimtelijke inpassing van warmtetransportnetten. “Onze provincie is ideaal voor deze energievoorziening”, zegt Rob van der Valk, senior beleidsmedewerker Energie. “We hebben warmteproducenten. Denk aan de industrie in de Rotterdamse haven of aan de glastuinbouw. En we hebben platteland voor warmteopslag. Er staat een grote verbouwing op stapel want in de gehele provincie zullen warmtenetten komen.”

Beluister podcast 11

Wilde Idee
Remon Veraart, medeoprichter van Exasun, is op zoek naar machinebouwers. Met hulp van de provincie Zuid-Holland wil hij de komende 12-18 maanden een fabriek in Den Haag neerzetten, waar indak-zonnesystemen worden gemaakt. De zonnepanelen zijn recyclebaar en bevatten geen gifstoffen.

Radio-presentator Glenn van der Burg adviseert Veraart en Wapperon met een knipoog om samen in een aannemersbusje naar nieuwbouwprojecten te gaan. Hij sluit daarmee de derde match tussen groene groeiers.

Beluister Podcast Wilde Idee

Groene groeiers helpen Eneco aan warmte-energie