Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Foam en textiel van oude meubels zijn waardevolle grondstoffen

Afvalinzamelingsbedrijf Cyclus zoekt afnemers voor de reststromen van negen gemeenten in de regio Gouda. In de zeventiende podcast van de Groene Groeiers legt Emma Raijmakers, productontwikkelaar bij Cyclus, de uitdaging bij het recyclen van foam en textiel neer, dat afkomstig is van afgedankte meubels. Vepa, I-did en The Bin hebben oplossingen.

Gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland (die de podcast mede mogelijk maakt) steunt de matches die in de podcast tussen de uitdager en de oplossers ontstaan, met subsidieregelingen en een groot netwerk.

Het Wilde Idee komt dit keer van Marina Bosman van Dakbloemenweide.

Beluister hier de podcast (50 min.)
Beluister hier het Wilde Idee (8 min.)

Cyclus is een inzamelaar die het circulaire gedachtengoed in de genen heeft. Als afgedankte meubelen binnenkomen, kijkt het bedrijf eerst of deze naar een kringloopwinkel of een herstelbedrijf kunnen worden gebracht. Is dat niet het geval dan demonteert Cyclus de meubels. Van het schuim perst Cyclus een nieuw materiaal van stabiele kwaliteit. De meubelstof, zeker van de antieke meubelen, heeft door de lange vezels zelfs al zonder bewerking een hoge kwaliteit.

Match Vepa – Cyclus
Gert-Jan de Kam van Vepa, gespecialiseerd in circulaire kantoorinrichting, is geïnteresseerd in het schuim, ook wel foam genoemd. Als van het schuim vlokken worden gemaakt, kan Vepa het goed gebruiken voor de plofkussens van de loungebanken. De eerste match is gemaakt. Raijmakers en De Kam maken een vervolgafspraak.
De Kam heeft uitgesproken ideeën over wat circulair ondernemerschap is. “Als je een product ontwerpt, ontwerp je ook afval. Zorg er dus voor dat je na gebruik de gebruikte materialen kunt scheiden en opwaarderen. Fabrikanten moeten verplicht worden de producten terug te nemen.”
Vepa biedt klanten altijd aan de meubels te huren. “Dan zorgen wij voor onderhoud, reparatie en vervanging. Versleten meubels nemen we weer in.”

Match Vepa – Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft hennep-stoelen van Vepa afgenomen, maar deze gekocht in plaats van gehuurd. Financiële redenen lagen daaraan ten grondslag. “Vepa onderhoudt de stoelen wel”, haast gedeputeerde Stolk te zeggen. “Als de stoelen beschadigd zijn, gooien we ze niet weg, maar laten we ze door Vepa repareren. We geven met ons provinciehuis het goede voorbeeld. Het is recent opgeknapt, waardoor we nu een energieneutraal gebouw hebben met veel zonnepanelen op het dak en heel veel circulaire materialen in het interieur.”

Match I-did – Cyclus
Mireille Geijssen, oprichter van I-did, is geïnteresseerd in het textiel van de meubels van Cyclus. “Van de meubelstoffen kan ik heel goed vilt maken. Sinds kort hebben we een eigen fabriek die dit soort reststromen kan gebruiken. Maar de leverancier moet ons een opdracht geven om er iets van te maken. Dat is ons businessmodel. Radiopresentator Glenn van der Burg suggereert tassen voor alle inwoners van Gouda. Raijmakers wil zeker een balletje opgooien bij de negen gemeenten waarvoor Cyclus werkt. .“ Dat I-did een social enterprise is, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet, spreekt extra aan. De tweede match is geboren, een vervolgafspraak wordt gemaakt.

Match The Bin – Cyclus
Ondertussen heeft Martijn ten Kate van The Bin aangeboden Cyclus te laten aansluiten bij een circulair project dat hij in Almere begeleidt. Daar worden van versleten bankstelkussen weer kussens gemaakt. Raijmakers heeft daar wel oren naar.

Match Bloemenweide – Vepa/provincie
Ook Marina Bosman van Het Wilde Idee wordt gematcht, met Vepa en de provincie. Vepa wil verkennen of de bloemenweides op zijn bedrijfsdaken passen. De provincie wil in gesprek met gemeenten om te kijken of daar meer groene daken mogelijk zijn.

Op foto v.l.n.r. bovenaan: Mireille Geijseen en Glenn van der Burg
Daaronder: Martijn ten Kate, Emma Raijmakers (met foam en textiel) en Gert-Jan de Kam.

Foam en textiel van oude meubels zijn waardevolle grondstoffen