Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Matches op verminderen plastic afval in tuinbouwsector

In 2030 wil Royal Lemkes, dat wereldwijd handelt in planten, uitsluitend nog positive plants in het assortiment. Dat wil zeggen planten met een positieve impact op mens en milieu. “Geen idee of dit gaat lukken”, zegt Elise Wieringa, manager Duurzaamheid bij Royal Lemkes, eerlijk in de achtste radio-uitzending van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland. Op verzoek van de provincie is het thema: het terugdringen van plastic afval in de tuinbouwsector. Wieringa richt haar beleid op de grote afvalstromen: trays, potten en folie.

Luister hier de podcast integraal terug (48 min.)

Groene groeier Koen van Koppen, directeur Stolk Flora, kweekt orchideeën en doet papieren in plaats van plastic hoezen om de planten. Het voordeel van papier is dat winkels en tuincentra dit materiaal gescheiden inleveren voor de recycling.

Groene groeier Jeroen Faase, directeur Telermaat, heeft een regionaal retoursysteem opgericht voor plastic plantenpotten en trays. “Ons bedrijf bestaat 33 jaar, is opgericht door mijn vader, die van het begin af aan het plastic afval weer bij de klant ophaalt”, zegt hij trots. Ook maakt zijn bedrijf houten plantenpotten, die je samen met de planten in de grond kunt zetten. Na zes weken is de pot vergaan.

Wieringa is onder de indruk van deze twee oplossers. Zij wil voor de houten potten een proef opzetten met kwekers. Ook met Stolk Flora wil zij om tafel om te kijken waar karton een goed alternatief voor plastic is.

Luister hier de podcast over de matches tussen deze ondernemers (27 min.)

Wilde Idee 
Serge van Goes maakt metalen beugels voor het steunen van stengels van de trostomaatplant. Die kun je met een magneet uit het organische afval halen. Wellicht ook bruikbaar voor orchideeën, oppert presentator Glenn van der Burg.
Luister hier naar het wilde idee (5 min.)

Greenport West-Holland
Gedeputeerde Meindert Stolk licht toe hoe de provincie bij deze ontwikkelingen helpt. Vooral in de Greenport West-Holland werken overheid en bedrijfsleven samen aan het plasticvraagstuk in de tuinbouw.

Matches op verminderen plastic afval in tuinbouwsector