Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Matches in de eiwittransitie

Jasmijn de Vries van De Krekerij heeft krekelballetjes meegenomen naar de studio bij New Business Radio. Ze zien eruit als gehaktballetjes en Marloes van der Have, directeur Sustainability, van bedrijfscateraar Sodexo vindt ze heerlijk. Ook de hamburgers van Marloes Martens van Protifarm zijn niet te versmaden. Die zijn gemaakt van meelwormen.

Luister hier de podcast (circa 45 min)

Bij Sodexo werken wereldwijd 400.000 mensen. Honderd miljoen gasten worden dagelijks bediend met een ontbijt, lunch of diner. Van der Have staat voor een grote duurzaamheidsuitdaging, vertelt ze op 12 november in de zesde podcast van het netwerk Groene Groeiers en de provincie Zuid-Holland: Hoe kunnen we onze bijdrage aan de eiwittransitie vergroten en zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen verleiden kennis te maken met nieuwe eiwitten, zodat het aandeel plantaardig in hun dagelijkse voedselconsumptie veel groter wordt.

Match
Nadat groene groeiers De Vries en Martens hun producten hebben gepresenteerd, biedt Van der Have aan op de korte termijn een proeverij te organiseren. “Ik wil daarvoor onze chef-koks uitnodigen en ook onze inkopers en diverse klanten. Het moet niet alleen een leuke middag worden. Ik vraag jullie mee te denken over de gerechten en de recepten.”
Op de langere termijn wil Van der Have producten als de why-burger in Sodexo’s restaurants hebben liggen.“

Wilde idee
Groene Groeier Hille van der Kaa van Those Vegan Cowboys pitcht in de podcast nieuwe technologie waarmee zij samen met de voormalig vegetarische slager Jaap Korteweg dierloze kaas en melk kan maken. Ook in die producten is Sodexo geïnteresseerd. Sara McCutcheon van het bedrijfsrestaurant van de provincie Zuid-Holland biedt aan een pilot met de melk te starten.

Luister hier naar het wilde idee ( circa 7 min)

Provincie
McCutcheon ontvangt 700 lunchbezoekers per dag. Zij koopt lokaal in en heeft maandelijks een groentekraam in het restaurant in het Provinciehuis staan, waar mensen groenten uit de omgeving kopen en mee naar huis nemen. De Vries, Martens en Those zijn van harte welkom hun producten daar aan te bieden. Ook wil McCutcheon graag een proeverij met hen organiseren en doorpraten over de vraag hoe je mensen verleid andere eiwitten te eten. Voorlopig moet je in ieder geval niet spreken over een krekelburger. Dat schikt nog steeds veel mensen af.

De uitzending werd gepresenteerd door Glenn van der Burg en Yousef Yousef, voorzitter van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland

Matches in de eiwittransitie