Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Match tussen Instock Market en Rainbow Kleinpak tegen voedselverspilling

In de vierde radio-uitzending van het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers vandaag is een match gemaakt tussen Instock Market en Rainbow Kleinpak voor het tegengaan van voedselverspilling.

Luister hier de podcast 

Tekst: Sanne Korteweg

Instock Market heeft twee uitdagingen. Ten eerste zijn zij op zoek naar partijen die kunnen helpen bij de realisatie van een volledig circulair distributiecentrum. Ten tweede zoekt Instock Market bedrijven die voedselreststromen voor (humane) consumptie kunnen leveren en/of deze kunnen verwaarden. Voor Rainbow Kleinpak, een verpakker van groente en fruit, is de verwerking van grote reststromen paprika een inkomstenbron geworden. Zeker nu Instock Market verwacht grotere stromen aan te kunnen, is samenwerking een reële optie.

Match Instock Market en Rainbow Kleinpak
“Een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt verspild. Vanuit Instock Market proberen we op een positieve manier aandacht te geven aan dit thema. Eind 2022 willen we schakelen naar een groter distributiecentrum. We willen 5 miljoen kg voedsel per jaar ontvangen, waarvan 1 miljoen kg naar de voedselbank gaat. De uitdaging is het aansluiten van leveranciers die willen meedoen en hiermee bekend zijn’’ zegt Bart Roetert, mede-oprichter van Instock Market. Welke rol kan Rainbow Kleinpak hier in spelen? Edwin Kester, directeur techniek en innovatie: “In potentie denk ik dat iedere groente- of fruitstroom de kans heeft om herleid te worden. Ik zet me graag in om Instock Market hierbij te helpen en een win-win situatie te creëren voor ons beiden.” Bart en Edwin spreken af om te starten met een pilot van 3 tot 4 pallets paprika’s.

Het wilde idee
Tot slot pitcht Luuk Braam, manager productontwikkeling bij Ouden Groep, zijn wilde idee. Hij ontwikkelt een vegan leersoort op basis van bladresten. “Dit leer is een stuk voordeliger voor het milieu dan koeienleer of op basis van fruit en je kan er horloges, tassen of schoenen van maken” zegt Luuk. Wat is het advies van Yousef om dit idee tot een succes te maken? “Begin met het verhaal breed te vertellen en kijk ook naar het Europese niveau. Daarnaast zijn er interessante vormen van financiering zoals de MIT regeling. Impact krijg je uiteindelijk niet met startups, maar scale ups. Matchmaking kan helpen bij het vinden van een launching customer om je idee op te schalen. Het Groene Groeiers netwerk kan hierbij ondersteunen.”

Kansen provincie
En wat zijn de kansen vanuit de provincie om voedselverspilling tegen te gaan? Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Adri Bom: “Je moet mensen bij elkaar brengen en boven het lokale niveau uitstijgen. Je ziet dan dat er ineens nieuwe bedrijvigheid ontstaat. Het mooie van onze positie is dat de keten circulair krijgen het beste werkt op regionale schaal. Daar zit onze rol.”

 

Match tussen Instock Market en Rainbow Kleinpak tegen voedselverspilling