Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Match: duurzame woningbouw Leiden met groene groeiers

In de vijfde radio-uitzending van het netwerk Groene Groeiers en de provincie Zuid-Holland vinden wethouder Fleur Spijker van de gemeente Leiden en groene groeiers Willem van Tilburg (Startblock) en Marjanne Cuypers (BlueBlocks) elkaar op het thema biobased bouwen.

Beluister hier de uitzending terug.
Podcast matchmaking gemeente Leiden en Groene Groeiers (27 min)
Podcast Het wilde idee (7 min)
Podcast Provinciaal beleid (14 min)

Uitdaging
Fleur Spijker licht de uitdaging van de gemeente Leiden toe. Het gemeentebestuur wil 8500 woningen en 2700 studenteneenheden bouwen met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Tegelijkertijd moet de oplevertijd kort zijn en de woningen betaalbaar vanwege de woningnood. En de gemeente stelt hoge kwaliteitseisen. (0.10-9.15 min.)

Oplossing
Groene groeier Willem van Tilburg is mede-eigenaar van Startblock. Hij kan snel houten woningen bouwen met een minimale CO2-footprint (9.30-13.20 min.)
Groene groeier Marjanne Cuypers is eigenaar van BlueBlocks. Zij maakt van zeewier, dat CO2 opneemt, afwerkmateralen voor muren en bouwplaten (alternatief voor gipsplaten. (16.35-18.45 min.)

Matches
Fleur Spijker biedt BlueBlocks aan:
– contact te leggen met de paviljoens rond station Leiden waar geëxperimenteerd wordt met innovatieve, duurzame producten. De bouwplaten van BlueBlocks kunnen daar wellicht worden geshowd;
– contact te leggen met de woningbouwcoöperatie;
– aan te sluiten bij de Citydeal, gericht op circulair en conceptueel bouwen.
(18.45-20.51 min.)

Fleur Spijker biedt Startblock aan:
– te onderzoeken of de houten woningen geschikt zijn voor de braakliggende terreinen in de stad,
– te onderzoeken of een perceel in de wijk Zuidwest, waarvoor renovatieplannen zijn, voor de Startblocks woningen in aanmerking komt.
(20.51-26.25 min)

Wilde Idee
Groene groeier Hidde Griek, eigenaar van Let’s flip de city, maakt stoeptegels van kroos uit de sloot. Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland wil deze meenemen op tour naar de openbare werken van gemeenten. Ook Spijker, Van Tilburg en Cuypers geven adviezen en waardevolle contacten door aan Griek. (26.25-33.39 min.)

Provinciaal beleid
Gedeputeerde Koning wil de bouwstroom van biobased producten op gang brengen door gezamenlijke inkoop van gemeenten in de regio te stimuleren. Ook enthousiasmeert de provincie duurzame inkoop bij woningcoöperaties en commerciële projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren door goede voorbeelden te promoten. Met subsidies geeft de provincie de ontwikkeling naar biobased bouwen een extra zetje. (33.39-47.28 min)

Match: duurzame woningbouw Leiden met groene groeiers