De overheid moet meer gewicht geven aan duurzame criteria bij inkoop. Uit onderzoek onder Groene Groeiers blijkt dat veel groene ondernemers geen kans maken bij aanbesteden.
Overheid, zorg voor meer ruimte voor duurzaam aanbesteden door:
- de dialoog met de markt op te zoeken over duurzame selectiecriteria,
- meer duurzaamheidsexperts te betrekken bij de inkoop,
- de ruimte die de wet Aanbesteden biedt, beter te benutten.
Begin februari 2020 is een enquête gehouden onder Groene Groeiers over barrières voor circulaire producten en diensten bij aanbestedingen. Die leverde schrijnende reacties op, zoals:
- ‘Wij hebben een nét iets ander product dan waarom wordt gevraagd. Innovatiever, maar de overheid vraagt in tenders naar diensten en producten die zij altijd al krijgen.’
- ‘Men vraagt niet circulair uit. Als dit al gebeurt, dan is het op het product, nooit op het concept of de prijs. Vraag je vervolgens door op de eis ‘circulair product’ dan komt er geen inhoudelijk antwoord.’
Lees hier alle enquêteresultaten.
VNO-NCW West en landelijk VNO-NCW zullen op korte termijn de reacties van de Groene Groeiers aankaarten bij de provincie en het milieuministerie. Zij lobbyen al lange tijd voor betere aanbestedingsprocedures. Yousef Yousef, voorzitter van het netwerk Groene Groeiers, benadrukt het belang van het match maken binnen het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers. Zo kunnen scale ups en kleinere bedrijven aan grote opdrachtgevers komen, niet alleen op nationaal maar ook op Europees niveau.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
In de periode 2015-2020 is met het Plan van Aanpak Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) veel op gang gebracht. Maar het werk is nog niet klaar. Voor de periode 2021-2025 wordt een nieuw Plan van Aanpak opgesteld om de hoge politieke ambities van onder meer tegengaan van klimaatveranderingen, transitie naar een circulaire economie, vergroting van arbeidsparticipatie en aanpakken van misstanden in internationale waardeketens verder te brengen.
Dossier aanbestedingen