Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Groene groeiers helpen stikstofcrisis te bedwingen

Nu de stikstofcrisis in alle hevigheid is opgelaaid, mogen 14 veelbelovende bedrijven met oplossingen voor de reductie van de stikstofemissies en -depositie niet worden vergeten. Deze groene groeiers hebben hun innovatieve oplossingen al in 2020 gepresenteerd.

Op initiatief van voormalig voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW heeft het netwerk Groene Groeiers in 2020 bijna 50 bedrijven in Nederland in kaart gebracht met oplossingen voor de stikstofcrisis. Op 3 december in dat jaar werden uit deze groep 14 oplossingen geselecteerd, waarvan deskundigen van overheid, universiteiten en brancheorganisaties aangaven dat zij de beste kans hadden op snelle implementatie en opschaling. Deze oplossingen werden onder leiding van voorzitter Yousef Yousef gepresenteerd aan Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW en Hellen van Dongen, directeur-generaal Stikstof.

In deze video (5min) vind je de 14 oplossingen.
In dit rapport vind je de bijna 50 oplossingen.

In 2021 heeft het netwerk Groene Groeiers financieringstafels voor de 14 stikstofoplossers georganiseerd. Zij hebben vervolgafspraken gemaakt met banken, ontwikkelingsmaatschappijen, overheden en private financiers. Ook hebben de oplossers vervolgafspraken met het landbouwministerie en brancheorganisaties.

Presentatie 14 groene groeiers aan Ingrid Thijsen: link.

Groene groeiers helpen stikstofcrisis te bedwingen