Bij het 100-jarige bestaan van familiebedrijf en groene groeier Paardekooper in 2019 nam Lyanne Paardekooper de leiding van haar vader over. “Op voorwaarde dat ik een koerswijziging mocht doorvoeren”, vertelt zij op 26 maart 2025 tijdens de Innovatietour van gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland. “Ik wil investeren in de transitie naar duurzame en circulaire verpakkingen.”
Tekst: Annemarie van Oorschot (oorschot@vnoncw-mkb.nl)
Bijna vijftig groene groeiers en vertegenwoordigers van de provincie zijn op bedrijfsbezoek bij Paardekoopers vestiging in Den Hoorn. De groothandel in verpakkingen draagt inmiddels het predicaat Koninklijk, is in 75 landen actief en telt 900 medewerkers. De nieuwe koers van Lyanne heet RESPECT, wat staat voor Rethink, Environment, Science, People, Education, Collaboration and Transparency.
De duurzame uitdagingen waarvoor Paardekooper staat, zijn pittig. De meest opvallende:
• Voedselveiligheid maakt hergebruik en recycling lastig;
• Gerecycled materiaal is niet altijd beschikbaar en heeft vaak een hogere prijs dan nieuw materiaal,
• Herbruikbare verpakkingen vragen een aanpassing van het business model of een operatie van alle partijen in de keten. Dat betekent voor alle betrokkenen een nieuw project én investeringen;
• De prijs van eenmalige producten is zo laag dat retourstromen niet altijd prijs-competitief zijn;
• De subsidieregelingen zijn niet goed afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven.
Ondersteuning van de provincie Zuid-Holland
“Het is goed als het bedrijfsleven betrokken wordt bij het ontwerpen van nieuwe subsidieregelingen”, reageert Meindert Stolk op de uitdagingen van Paardekooper. “Ik wil ook wijzen op onze nieuwe Ciculair Loket. Daar kun je informatie ophalen over circulair ondernemen in de provincie Zuid-Holland, maar zeker ook problemen en belemmeringen melden, bijvoorbeeld in wet- en regelgeving.”
Informatie over Circulair Loket
Mail naar circulairloket@dcmr.nl
Subsidie voor doorbraakprojecten
Paardekooper maakt gebruik van een relatief nieuwe subsidieregeling van de provincie Zuid-Holland voor doorbraakprojecten. Samen met groene groeier Boxo zet het een systeem op voor meermalig gebruik van de transportverpakkingen van internetbestellingen.
Subsidieregeling circulair Zuid-Holland – Circulair – Zuid -Holland
Samenwerken
Deze Innovatietour is georganiseerd door de provincie Zuid-Holland in samenwerking met het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland, De Nationale Duurzame Bedrijven Route en Paardekooper en heeft tot doel de ontwikkeling naar een circulaire economie te versnellen door kennis en ervaring te delen en samenwerkingsafspraken te maken.
In het gesprek met Lyanne Paardekooper en Meindert Stolk kwamen de deelnemers tot de volgende adviezen:
• Organiseer meer bijeenkomsten, zoals de Innovatietour, waarop vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid met elkaar in gesprek gaan over oplossingen voor problemen en belemmeringen.
• Overheid, zorg voor continuïteit in beleid. Ondernemers willen anticiperen op de aankomende regelgeving die voor meerdere jaren geldig moet zijn.
• Ondernemers, zoek je partners in de keten op en werk samen. Bij de ontwikkeling van circulaire business modellen kun je ook samenwerken met concurrenten.
• Provincie, zorg voor een gelijk speelveld op gemeentelijk niveau.
• Richt je meer op hergebruik in plaats van recycling.
• Overheid, zorg voor dwang. Dwing bijvoorbeeld hergebruik van verpakkingen af, en dus het opzetten van retoursystemen.
• Deel data over footprint, impact op klimaat en milieu en levensloop van producten.