Al zeker vier plasticrecyclers gingen dit jaar failliet. De hele sector dreigt te imploderen. Ook groene groeier Houweling ziet de omzet van zijn recyclingtak sterk teruglopen. “Wij kunnen het volhouden,” zegt Marc Houweling. “Maar andere hoogst innovatieve bedrijven vallen nu om. Doodzone. Niemand doet wat. Waar is de overheid? Waar zijn de banken?”
Houweling Group uit Bleiswijk maakt al jaren serieus werk van circulair ondernemen. Kernactiviteit is een internationale groothandel in verpakkingen met als belangrijk product jerrycans. Het familiebedrijf heeft ook fors geïnvesteerd in shredders en moulding-machines om gebruikte verpakkingen te verwerken tot nieuwe producten (flessen, emmers, jerrycans). Tot voor kort werden zo nog 1,5 miljoen gieters geproduceerd, nu nog maar 600.000.
“De kwaliteit is hetzelfde, maar inkopers gaan voor de goedkoopste variant en die is van nieuw plastic. Het verschil is misschien 20 cent. Ze durven het niet aan, terwijl consumenten best iets meer willen betalen voor een lokaal geproduceerde gieter als je het duurzame verhaal erbij vertelt. Een kwestie van marketing.”
Houweling exporteert nog steeds recyclaat-producten naar Engeland. Wat is daar anders dan hier?
“Engeland kent sinds Brexit een verplichting om in nieuwe verpakkingen 30 procent recyclaat te verwerken. Bovendien zijn er belastingvoordelen voor bedrijven die producten van hergebruikt plastic inkopen. Wij leveren hierdoor nog steeds veel verpakkingen van recyclaat in Engeland. Het is natuurlijk wel een beetje krom om naar een klant 700 kilometer verderop te rijden met jerrycans. Per saldo maakt het voor de CO₂-foodprint weinig uit. We zouden die omzet natuurlijk veel liever in Nederland maken.”
Hoe kan Houweling de recycletak overeind houden, terwijl andere bedrijven in de sector failliet gaan?
“Voor ons is recyclaat niet de corebusiness. We gebruiken het als grondstof. De klant kan kiezen uit een jerrycan van recyclaat of van virgin plastic of voor een schoongewassen gebruikte jerrycan. Lege verpakkingen gaan met onze chauffeurs mee retour. We maken ze geschikt voor hergebruik of ze gaan de shredder en moulding-machines in om nieuwe producten te maken. Een gesloten kringloop binnen het concern. Als de vraag in dit segment terugloopt, kunnen we dat elders opvangen.”
Wat moet er gebeuren om het tij te keren?
“De markt voor plastics is momenteel compleet verstoord. Zo goedkoop als nu is virgin plastic nooit geweest. Daar valt niet tegenop te recyclen. Topbedrijven in de sector gaan failliet en het zal lang duren voor die schade is hersteld. Van banken hoef je geen extra krediet te verwachten. Te risicovol. De politiek roept dat alles duurzaam, circulair en recyclebaar moet, maar doet weinig. Voorlopig worden alleen mooie woorden gerecycled. We hebben maatregelen nodig. Den Haag wijst naar Brussel, maar Nederland kan ook zelf veel doen, bijvoorbeeld met fiscale voordelen.”
“We staan niet alleen. Dat zag ik ook op ‘De dag van de duurzaamheid’ op 10 oktober in de Malietoren in Den Haag. Het was tjokvol met ondernemers, groene groeiers, politici en ambtenaren. Unaniem werd de oproep gedaan om de recyclesector te steunen en druk op Brussel en Den Haag uit te oefenen. Als iets urgent is, kan het snel. Ik blijf hoopvol.”
www.houweling.com
“Mooie woorden recyclen helpt niet. Tijd voor actie.”