Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Energieleverende picknicktafels en waterstofverwarming

Op meer dan 1 miljoen huizen in Nederland liggen inmiddels zonnepanelen. Wekelijks komen er honderden bij. Hoe maak je deze panelen circulair? Een uitdaging waarop gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland alvast wil anticiperen.

Paul van Dorp, directeur-eigenaar van installatiebedrijf en dienstencentrum Van Dorp Energie heeft een andere uitdaging: het verwarmen van kantoren en appartementen met lokaal geproduceerde groene waterstof?

Van Dorp en Potjer lichten hun uitdagingen toe in de zevende uitzending van het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers en de provincie Zuid-Holland, op 10 december tussen 11.00 en 12.00 uur op New Business Radio onder leiding van radiopresentator Glenn van der Burg.

Circulaire zonnepanelen
Voor de eerste uitdaging heeft Mathijs Tas van Boldz een wild idee. Hij maakt van tweedehands zonnepanelen bladen voor picknicktafels, waaraan je direct even je mobiele telefoon of laptop kan opladen. Zijn pitch is zo goed dat alle studiogasten mogelijkheden voor zo’n tafel in hun bedrijf zien. Een van hen doet ter plekke een aankoop.

Waterstof in de bebouwde omgeving
Over de waterstofuitdaging gaan de groene groeiers Jean Paul Scheurleer van Hylife Innovations en Willem de Vries van Groenleven in discussie met Paul van Dorp. De uitdaging is complex, oplossingen op de korte termijn zijn er nog niet, hoewel Groenleven in een demoproject samen met Alliander huizen van waterstof voorziet.
Van Dorp komt door de discussie met een nieuwe ambitie: Van het bedrijventerrein Rokkeveen in Zoetermeer, waar zijn bedrijf gevestigd is, het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland maken. Door een combinatie van groene energiebronnen, zoals zon, wind, aardwarmte en waterstof, moet hier zoveel worden geproduceerd dat niet alleen de bedrijven op het terrein van schone energie worden voorzien, maar ook de gebouwen in de directe omgeving. De heren maken een vervolgafspraak om deze ambitie uit te werken. De gedeputeerde wijst op de regelingen en subsidies vanuit de provincie, want dit soort ambities wil de provincie ruimhartig steunen.

Podcasts
Uitdaging circulaire zonnepanelen
Uitdaging waterstof
Hele uitzending

Energieleverende picknicktafels en waterstofverwarming