De elektrolysers van XINTC kunnen groene waterstof maken als deze aangesloten worden op zonneparken en windmolens. Shell noemt het een slimme en logische oplossing. Ook de TU Delft ziet in de elektrolysers toepassingsmogelijkheden. Tijdens de matchmakingbijeenkomst van de Groene Groeiers op 5 oktober wordt XINCT geselecteerd als goed voorbeeld en mag zich op 3 december presenteren op een speciale bijeenkomst van VNO-NCW.
Door Sanne Korteweg
“De elektrolyser van XINTC is een slimme en logische oplossing”, aldus Ewald Breunesse, manager energietransitie bij Shell. Hij is tijdens de matchmakingbijeenkomst op 5 oktober uitdager van het stikstofvraagstuk en jurylid. Een tiental innovatieve bedrijven pitchen die dag hun technologie waarmee stikstofuitstoot en -depositie kan worden teruggedrongen en de innovatie van XINCT wordt door de jury uitgekozen als veelbelovend. Van Kampen reageert positief. “Het is een uitdaging om je innovatie binnen een paar minuten te presenteren, maar het is verfrissend dat er onafhankelijke en kritische deskundigen met je pitch meekijken.”
Elektrolyser
Hoe werkt het systeem precies? In een elektrolyser stop je schoon water. Door het water geleid je stroom, gelijkspanning, dat zorgt voor een elektrochemisch proces waardoor water (H2O) gaat splitsen. Aan de ene kant van het product ontstaat waterstof en aan de andere kant zuurstof. “Uniek is dat we dit op een slimme en modulaire wijze doen”. “Centraal bij de ontwikkeling van de elektrolyser staan de goedkope productiemethode en lage gebruikskosten”, aldus CEO Wilko van Kampen. “Als je een elektrolyser aansluit op windmolens of zonneparken dan ontstaat er groene waterstof. Het is een broeikasvrije energiedrager die geschikt is voor meerdere toepassingen, waaronder industrie, mobiliteit en verwarming.”
Klimaatneutraal
Van Kampen heeft een missie: “We hebben in deze wereld een grote opdracht met zijn allen. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we moeten stoppen met wat we in de afgelopen tientallen jaren hebben gedaan: het verstoken van fossiele brandstoffen. We zijn op zoek naar toepassingen van waterstof als schone energiedrager.”
Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems bij de TU Delft, tevens jurylid op 5 oktober, onderstreept het belang van waterstof in het versnellen van de energietransitie: “Met waterstof ben je in staat om goedkope duurzame energie uit de zon en wind te transporteren en op te slaan. Tijdens de bijeenkomst ben ik interessante bijdragen tegengekomen over waterstof. Deze hebben hoge ogen gegooid.”
Van Wijk merkt dat er enorm veel aandacht en enthousiasme is vanuit het Nederlandse bedrijfsleven om waterstof te gaan toepassen en maken. Toch bestaan er volgens hem ook uitdagingen. ‘’Waar je soms tegenaan loopt is dat de technische kennis bij het ontwikkelen van een innovatie ontbreekt. In andere gevallen bestaat een team juist eenzijdig uit technische ontwikkelaars en bestaat er overmoed hoe een product of dienst op de markt gebracht moet worden.’’
Een andere valkuil die Van Wijk tegenkomt is dat er teveel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de techniek of het product. “Op een moment moet je zeggen, dit is goed genoeg, deze innovatie moet de markt op. Dan begin je ook geld te generen om je product verder te kunnen ontwikkelen.’’
Hindernissen
Van Kampen beaamt dat hij hindernissen moet nemen om de elektrolyser goed op de markt te krijgen. “Nederland loopt achter in innovatiebeleid in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Azië. Er is er meer samenwerking nodig tussen het bedrijfsleven en de overheid. Ook kan de zoektocht naar financiering een bottleneck vormen. Omdat Nederland een kleine markt is in vergelijking met China of de VS, moet je per definitie de grens over. Dit brengt als startup extra kosten met zich mee en hier is hulp bij nodig. De BV Nederland moet innovaties van eigen bodem meer omarmen.”
Kan Shell hen ondersteunen bij het maken van deze vervolgstappen? Breunesse: “We gaan beoordelen of de technologie op termijn interessant kan zijn voor Shell en onderzoeken of er investeringsmogelijkheden zijn.”