Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Dura Vermeer verduurzaamt de bouw met groene groeiers

In de negende radio-uitzending/podcast van de groene groeiers maken Dura Vermeer, Ecotex, Ever Use en Mobiele Stroom afspraken met elkaar om de bouw te verduurzamen.

Podcast gehele uitzending (45 min.)
Podcast Het Wilde Idee (1 min)

Lizzy Butink, manager Duurzaamheid bij Dura Vermeer, is glashelder over de ambities van  het bouwbedrijf:
1. in 2030 is Dura Vermeer CO2-netraal (scope 1,2 én 3),
2. na bouwprojecten laat Dura Vermeer wijken gezonder en groener achter dan bij de start van de projecten,
3. Dura Vermeer bant primaire grondstoffen uit.
“We voelen ons verantwoordelijk voor de gehele keten”, benadrukt zij. “We weten dat het technisch kan, maar de vraag is hoe we gaan versnellen. Het draait om gedragsverandering.”

Groene groeier Victor Franke is directeur van Ekotex Wandafwerking. Hij produceert biobased en minerale verf zonder microplastics en oplosmiddelen.  Stoot traditionele verf 1 tot 2 kilo CO2 uit per vierkante meter, zijn verf slechts 0,1 kilo.
Butink ziet toepassingsmogelijkheden bij renovatieprojecten en wil Franke in contact brengen met een projectmanager bij Dura Vermeer.

Groene Groeier Marc van der Heijden is directeur van EverUse. Hij produceert circulair isolatiemateriaal, gemaakt van papier en karton. Het is geschikt voor woningen, geen CO2  uitstoot en is na dertig jaar te recyclen.
Butink: “Ik hoor alleen maar win-win-win. Ik zal de makelaarsrol op me nemen en ook Marc in contact brengen met projectmanagers.”

Het wilde idee komt van Leen Schipper, directeur Mobiele Stroom. Hij maakt mobiele batterijen die zonne-energie kunnen opslaan. Behalve op bouwplaatsen, kan de batterij in een woonwijk met veel zonnepanelen dienst doen. De batterij is bovendien voor 98 procent recyclebaar.
Butink en Schipper maken een vervolgafspraak om te verkennen hoe zij toepassingen van energieopslag kunnen versnellen.

Dura Vermeer verduurzaamt de bouw met groene groeiers