Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Boldz redt afgedankte zonnepanelen van de shredder

Groene Groeier in de race voor RVO-innovatiesubsidie

Honderd miljoen zonnepanelen in Nederland. Die mijlpaal komt in zicht. Een megasucces voor de energietransitie, maar wel met een schaduwkant. Wat te doen met afgeschreven en beschadigde panelen? Vanaf 2030 zijn dat er al meer dan 250.000 per jaar. Nu verdwijnen ze nog grotendeels in de shredder bij afvalverwerkers. Dat moet duurzamer, vindt groene groeier Boldz uit Amsterdam.

Door: Hans Oerlemans

Aan recyclen werd bij de eerste generatie panelen absoluut nog niet gedacht. Het glas en de PV-cellen zijn zo verlijmd dat scheiden ondoenlijk is. Alleen het aluminium frame laat zich goed demonteren. Niet alleen recyclen, maar ook repareren van glasschade gebeurt nauwelijks. Startup Boldz werkt langs twee lijnen aan verduurzaming van de sector met (1) onderzoek samen met TNO en Universiteit Utrecht naar technieken om glasschade te herstellen en (2) functioneel hergebruik in de vorm van een picknicktafel (Powerbank).

Reparatie not done
Samen met Stan Willemse richtte groene groeier Mathijs Tas in 2020 Boldz op. Tijdens zijn studie Duurzame Energie en Materialen verbaasde hij zich erover hoe weinig circulair de keten voor zonne-energie is. “Reparatie is letterlijk not done. Als er bij het transport of de installatie een miniem putje in de glazen toplaag komt, dan zijn panelen waardeloos geworden. Ze belanden in de shredder zonder ooit één watt opgewekt te hebben, evenals panelen waar tijdens het gebruik een barstje in komt omdat ze te strak in het frame zitten. Dat gebeurt weleens bij extreme temperaturen. De reden om ze meteen af te schrijven, is het risico op vocht in het systeem.”

Mathijs studeerde af op een onderzoek naar herstel van glasschade bij zonnepanelen. De startup Boldz komt daaruit voort. “We experimenteren met twee technieken om schade te repareren: harsinjecties en folie. Het is te vergelijken met het herstel van een barst in een autoruit, maar dan wel veel ingewikkelder. Je moet kunnen garanderen dat er geen vocht in komt. De eerste resultaten zijn veelbelovend. We hebben onlangs samen met TNO en Universiteit Utrecht een RVO-innovatiesubsidie aangevraagd om de techniek verder te onderzoeken. Doel is een efficiënte methode om glasschade te herstellen met behoud van het vermogen en de levensduur van het paneel.”

Power Picknick
De powerbank is een al uitontwikkeld product. Hij is te bestellen in de webshop van Boldz: een picknicktafel met als blad gebruikte zonnepanelen. Ze leveren nog steeds stroom die wordt opgeslagen in een gebruikte accu van een e-bike. Aan usb-poorten (3.0) kun je tijdens de picknick telefoons opladen. Folie maakt het tafelblad krasbestendig en zorgt dat het in de volle zon nog steeds prettig aanvoelt. Boldz heeft al een reeks powerbanks verkocht. Ze staan onder meer in een natuurgebied in het Groene Hart en bij een tuincentrum in Pijnacker. In het provinciehuis van Zuid-Holland staat er een op de tweede verdieping in de themaruimte Energy Island. Een pitch tijdens een radio-uitzending van de groene groeiers op New Business Radio leverde veel positieve reacties op. Het was voor de provincie Zuid-Holland aanleiding om een powerbank te bestellen.

Vijf banken naar Capelle
Mathijs: “De nieuwste opdracht komt van de gemeente Capelle aan den IJssel. We gaan vijf powerbanks maken met panelen die op een slooppand lagen. Een deel van het werk wordt een project samen met vmbo-scholieren. Daar zien we enorm naar uit. Onze powerbanks zijn uiteraard niet dé oplossing voor dit gigantische recycle-probleem. Het is wel een eyecatcher om er aandacht voor te vragen. Wanneer zie je nou zonnepanelen? Hoogst zelden, ze liggen uit het zicht op het dak. Maar ooit komen ze er weer af. En dan?”

Boldz redt afgedankte zonnepanelen van de shredder