Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Podcast: groene groeiers helpen afvalverwerker Renewi

Afvalverwerker Renewi is een van de koplopers op het gebied van recycling. Maar nog lang niet al het afval krijgt een tweede leven. “Een flatgebouw kunnen we 100 procent recyclen”, zegt Marc van Buijtene, manager Ontwikkeling en Duurzaamheid bij Renewi. “Voor de inhoud van de afvalbakken bij particulieren ligt dat percentage op 65 procent. Dat moet zo snel mogelijk naar 75 procent. Op  zo’n manier dat het betaalbaar is.” In de 13-de aflevering van de podcastserie van de Groene Groeiers zoeken ondernemers onder leiding van radiopresentator Glenn van der Burg (foto rechts) naar circulaire businesscases in de afvalverwerkingsbranche. 

Luister de Podcast  (45 min.)

Luister naar het wilde idee  (1 min)

Sanderine van Odijk, head of Products & Funding van De Clique in Utrecht, kan Renewi helpen. Haar bedrijf heeft een fijnmazig binnenstedelijk distributienetwerk. Met elektrische autootjes haalt De Clique organische reststromen op bij cateraars, hoge scholen, winkelcentrum Hoog Catherijne en horecagelegenheden. “Wij zamelen onder meer koffiedik en sinaasappelschillen in en gebruiken die als grondstoffen voor nieuwe producten, zoals oesterzwammen en olie.” Van Odijk wil graag uitbreiden naar andere steden. Van Buijtene heeft interesse in de betaalbare, kleinschalige inzameling in binnensteden. Zij spreken af samen aan de slag te gaan in Den Haag.

Ook Martijn Savenije, oprichter-eigenaar van Spaak Circulair Solutions (links op voorgrond foto), kan Renewi van dienst zijn. Zo weet Van Buijtene nog niet hoe hij een plastic stroom uit de tuinbouw rendabel kan recyclen omdat deze vervuild is met steenwol. Savenije vraagt zich af of je het wol van het plastic moet scheiden. “Mijn bedrijf kan op zoek gaan naar een nieuwe toepassing van de integrale stroom.” Savenije en Van Buijtene spreken af samen snel om de tafel te gaan zitten.

In deze aflevering is er geen vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland (die de podcastserie mogelijk maakt) aanwezig, maar wel Sharon van der Werf-van der Spek (niet op foto), projectleider Afval en Schoon bij gemeente Den Haag. Zij licht het project ‘Spullenbak’ toe. Duizend huishoudens krijgen in oktober een bak die zij kunnen vullen met spullen waarom Haagse ondernemers uit de maakindustrie zitten te springen. “Er is bijvoorbeeld een meubelmaker die oude stripboeken nodig heeft. Met de pagina’s bekleedt zij de meubels. Als de bak vol is wordt deze door de Haagse Milieuservice thuis opgehaald. Een rendabele business case is het voorlopig niet, maar we hopen dat zo minder waardevolle spullen in de vuilnisbak verdwijnen.”

Wilde idee
Siemen Cox, eigenaar van Compostandig, produceert machines die GFT-afval op locatie kunnen composteren. De eerste machine is aan een camping in Zeeland verkocht (9000 euro).

 

 

 

 

 

Podcast: groene groeiers helpen afvalverwerker Renewi