Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

35 nieuwe stikstofoplossers gevonden

Groene groeier Gea Vellinga van Innovatiespotter heeft met artificial intelligence 35 nieuwe innovatieve bedrijven in kaart gebracht die de stikstofuitstoot en -depositie substantieel kunnen terugdringen. Programmamanager Annemarie van Oorschot van het netwerk Groene Groeiers nam op 22 september de lijst in ontvangst. “Dit is een mooie aanvulling op de lijst die Innovatiespotter in 2020 heeft samengesteld”, aldus Van Oorschot. “Samen met de overheid moeten we deze jonge bedrijven ondersteunen in het implementeren en opschalen van hun oplossing.”

De online-bijeenkomst is hier terug te kijken (1 uur)
Lijst met 35 stikstofoplossers

In deze video (5min) vind je de eerste 14 oplossingen.

In 2020 heeft het netwerk Groene Groeiers met behulp van Innovatiespotter bijna 50 oplossers voor de stikstofproblematiek in kaart gebracht. Vaak jonge, innovatieve bedrijven. Door deskundige jury’s zijn uit deze lijst 14 kansrijke oplossers geselecteerd, dat wil zeggen met opschaalbare en economisch haalbaar innovaties, én met een grote impact op de stikstofreductie. Die veertien hebben zich gepresenteerd aan Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW en Hellen van Dongen, directeur-generaal Stikstof van het ministerie van Landbouw.
Daarna hebben de meesten vervolggesprekken gehad met branches en het ministerie om belemmeringen bij het opschalen weg te nemen in wet- en regelgeving. Het netwerk Groene Groeiers heeft vervolgens in februari 2021 voor deze oplossers financieringstafels georganiseerd, met banken, ontwikkelingsmaatschappijen, overheden met subsidieregelingen en private investors. Ook daaruit zijn vervolgafspraken gekomen.
Daarna heeft het netwerk Groene Groeiers de verdere ontwikkelingen overgelaten aan de markt. Sommige groene groeiers, zoals Spierings Mobile Cranes en Filterfloor, koppelen hun succesvolle groeispurt nu terug.

Dat ziet Johan Remkes ook
“Voor de oplossers die nu in beeld gebracht zijn, zouden we eigenlijk een vergelijkbaar traject moeten doorlopen”, zegt Van Oorschot. “Want we zitten nog steeds vol in de stikstofcrisis. Jammer genoeg ontbreken op dit moment bij het netwerk de financiële middelen en capaciteit hiervoor, maar gelukkig groeit ons aantal vrienden die 5000 euro per jaar betalen. Ik ben optimistisch dat we komend jaar weer financieringstafels kunnen organiseren.  Toen het beruchte kaartje van minister van der Wal werd gepresenteerd, was er veel te weinig aandacht vanuit politiek Den Haag voor innovatie als belangrijk deel van de oplossing van het stikstofvraagstuk. Best gek eigenlijk, want we weten allemaal dat het innovatieve vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven heel groot is, zeker in de landbouw-. bouw- en transportsector. Sectoren die met het stikstofvraagstuk geconfronteerd worden. Sterker nog, internationaal lijken we daarvoor meer waardering te krijgen dan nationaal. Innovatie is essentieel. We gaan ervan uit dat Johan Remkes dat ook ziet. Dat innovatieve vermogen moet je koesteren door met elkaar te kijken hoe je het soepel kunt inzetten in economie en samenleving en kunt laten groeien. En dan niet alleen kijken naar stikstof, maar breder naar klimaatneutrale en schone productie. Dan bescherm je natuurgebieden pas goed. De groene groeiers staan in ieder geval te popelen om hiervoor zich extra in te spannen!”

Vriend worden
Heb je een bedrijf en draag je duurzaamheid hoog in het vaandel, word dan vriend van het netwerk Groene Groeiers voor 5000 euro per jaar. Neem contact op met Annemarie van Oorschot, oorschot@vnoncw-mkb.nl

 

 

35 nieuwe stikstofoplossers gevonden